Epoksi smola – cena

Epoksi smola – cena

Epoksi smola i njena cena?! Gde kupiti epoksi smolu?

Očima kupaca, cena epoksi smola je jedan od važnijih faktora koji odlučuju o izboru proizvođača, ali svakako nije i jedini. Gde kupiti epoksi smolu osim preko interneta?

Više od 10 godina na tržištu Srbije dostupne su epoksi smole mnogih proizvođača i iz mnogih zemalja. Takođe, postoji i domaći proizvođač.

Prosečna cena epoksi smole za drvo, iznosi oko 18-20 eur/kg dok za veće količine ta cena može biti i ispod 15 eur/kg.  Ali!  Da li nam je taj podatak dovoljan da se odlučimo za nekog određenog proizvođača?!

Izrada unikatnih stolova, lampi, nakita i drugih predmeta sa epoksi smolom višegodišnji je trend u celom svetu. Neograničene mogućnosti dizajniranja, kombinovanja drveta i epoksi smole doprinele su velikoj popularnosti ovog materijala.

Takođe, podjednako atraktivni podovi od epoksi smole pružaju veliku funkcionalnost što ih svrstava među prve izbore podnih obloga novije generacije.

Dakle, cenu epoksi smole odrediće u prvom redu njena primena.

Među proizvođačima, cene epoksi smole dosta variraju, ali zapravo i nije tako kao što se na prvi pogled čini.  Ako se upoređuju cene epoksi smole za istu namenu vidi se prilična ujednačenost i konkurentnost među proizvođačima. 

Međutim, zavisno od namene, cene epoksi smole se mogu razlikovati čak i do duplog iznosa. Ovo se prvenstveno odnosi na cenu smole namenjene za hobi, izlivanje stolova, ukrasnih predmeta , nakita ili za savremenu umetnost, i cenu smole namenjene za izradu epoksi podova, dekorativnih ili industrijskih. 

Bez obzira za koju namenu je epoksi smola, cena takođe zavisi i od količine u pakovanju.

Okvirna cena epoksi smola na našem tržištu

Konkretno, cena epoksi smole za hobi, izlivanje stolova i drugih predmeta varira zavisno od količine i kreće se od 14 – 30 evra/kg. Takođe, može da košta i 12 evra/kg kupovinom celog bureta od 200 ili 220 kg!  To su kristalno bistre, UV stabilne epoksi smole SKresin 72 i SKresin 3220 iz našeg asortimana.

Cena epoksi smole za podove je znatno niža, što nipošto ne znači lošiji kvalitet, nego se njena potrošnja meri stotinama litara u slučaju inudstrijskih podova, spram čega je nabavna ili proizvodna cena takve epoksi smole manja. Tako se cena epoksi smole za podove kreće od 6-10 evra/kg u slučaju velikih količina i za velike kvadrature. 

Glavne nedoumice

Može li se epoksi smola za jednu namenu koristiti za neku drugu?

Da li je epoksi smola za podove adekvatan izbor za izlivanje stolova ili drugih predmeta?

Da li je niža cena epoksi smole za podove zaista niža cena kada se izliva jedan sto tipa River Table ili Ocean Table?

Često se dešava da amateri početnici u radu sa epoksi smolom, želeći da im cena materijala bude što niža, kupuju epoksi smolu za podove koja takođe nosi oznaku: ekstra clear – kristalno bistra epoksi smola, vodeći se, osim znatno nižom cenom, samo tom njenom karakteristikom.

Međutim, iako je ta epoksi smola izuzetno bistra i prozirna, ona po svom hemijskom sastavu i nameni nije predviđena za izlivanje u slojevima višim od par mm, najčešće svega 2- 3 mm.

Primena epoksi smola

Kako smo u jednoj od tema detaljnije opisali izlivanje smole u višim slojevima, ovde ćemo samo kratko istaći da ne može svaka epoksi smola da se izliva u velikim zapreminama i u više cm, kao što ni neke druge epoksi smole ne mogu da se primenju za tanka premazivanja i slojeve od par mm.

Ovakva neadekvatna primena za posledicu ima neizbežno pucanje smole, njeno ključanje ili talasasto izvitopereno očvršćavanje. Tada se postavlja pitanje troška i da li je prvobitno niža cena epoksi smole bila isplativa?!

U takvim nepoželjnim slučajevima, kada se sa epoksi smolom namenjenoj za podove izliva, na primer, neki sto, osim što će ploča ispucati, daske se mukotrpnim radom moraju očistiti. Osim bačenog novca pogrešan izbor epoksi smole za posledicu ima i dosta izgubljenog vremena.

Epoksi smola za podove
Epoksi smola za podove
Epoksi smola za drvo
Epoksi smola za drvo

 

 

 

 

 

 

 

 

Početnik amater u izradi epoksi stolova ili sličnih predmeta treba posebno da obrati pažnju na nekoliko stvari kada želi da kupi jeftinije epoksi smole:

  • Da li je epoksi smola namenjena za podove i ima oznaku: Prajmer/Primer ili Grundirung što jasno ukazuje namenu i ne može se koristiti za izlivanje viših stolova bez posledica.
  • Da li se epoksi smola namenjena za hobi može izlivati u više cm ako je namenjena za laminaciju? (Cena smole za laminaciju je takođe niža od one za stolove i kreće se od 9-12 evra/kg, zavisno od količine, a u našem asortimanu je to SKresinL50T ) 
  • Da li je proizvođač epoksi smole dao informaciju kolika je ukupna količina smole (zapremina, kilogrami) koja se može izlivati odjednom u visini od 2cm, 5 cm, 10 cm itd.

Najpovoljnija cena epoksi smole i gde je kupiti?

Osim cena pitanje je i gde kupiti epoksi smolu?

Preporučujemo vam da se pri izboru epoksi smole raspitate koja je smola najadekvatnija za vaše potrebe. Takođe, savetujemo da vam izbor smole prema najnižoj ceni ne bude jedini kriterujum, jer nekada taj izbor može biti i najskuplji! 

Za konkretnu namenu, od nas možete dobiti preporuku i detaljne informacije potrebne za rad sa epoksi smolom. 

Kao naš kupac možete dobiti i besplatnu teorijsku i praktičnu obuku!

Za velike projekte i velike količine epoksi smole  – javite nam se za najpovoljniju cenu!

Pišite nam na: office@epoksi-smola.rs  ili info@bepox.rs ili nas kontaktirajte putem telefona:

063 580 952 , 064 117 2949, 011 7708 354

U našoj kancelariji, možete pogledati uzorke i kupiti epoksi smolu uz predhodnu najavu. Mi smolu držimo u skladištu, ali je uz najavu  možete preuzeti u našoj kancelariji.

 

Gde kupiti

Share this post